Bandennieuws

2017-01-31

januari 2017 - Bandennieuws

Het is het begin van 2017 en er is al weer veel te melden qua bandenieuws. Veel bandenfabrikanten komen met nieuwe types banden; vaak betreft het allseasonbanden. Dit segment groeit behoorlijk en veel fabrikanten zijn druk geweest om in dit segment ook een band aan te kunnen bieden. Daarnaast komen er hier en daar opvolgers, die nog weer betere rij-eigenschappen of labelwaardes hebben. Hieronder volgt een opsomming van de noviteiten van een aantal bandenfabrikanten, in willekeurige volgorde...

Michelin – Technologie op een hoog level

 

Zomerband met wintererkenning: Cross Climate+

Wat is er nieuw bij Michelin, het merk dat altijd voorop staat met hoogwaardige innovaties. Twee jaar geleden alweer bracht Michelin de “Cross Climate” op de markt. Deze band werd geïntroduceerd als een zomerband, waar je ook in de winter verantwoord mee de straat op kon. Deze band draagt dan ook het “3PMSF” (three peak mountain snow flake) symbool en de erkenning “M+S” die ook op de wang (zijkant) van de band afgebeeld staat.

 

Nu, begin 2017 komt Michelin met een update op de “Cross Climate”: de “Cross Climate+”. Er zijn vrijwel geen wijzigingen aan de buitenkant zichtbaar; het verschil moet worden gezocht in de techniek binnen in en in de samenstelling van het rubber (“compound”). Deze nieuwe types kunnen gewoon in combinatie met de voorganger worden gebruikt en gemonteerd. De nieuwe “Cross Climate+” ziet er hetzelfde uit en heeft – volgens Michelin – verbeterde eigenschappen. De bandenlabels kunnen per maat wel iets afwijken.

 

Wintertopper(s)

Michelin heeft ook een noviteit die we steeds vaker zien, de zelf reparerende band, vaak “seal” genoemd, ingevoerd. In de Alpin A4 zien we een aantal maten verschijnen in “Selfseal” uitvoering.

Aan de binnenkant van de band zit een soort schuimlaag die, als er een klein lek in de band zit, vanzelf in de opening wordt gedrukt en dan uithardt.

Daarnaast zien we een nieuwe Pilot Alpin 5 (PA5) in de grotere maten, die de generatie 4 opvolgt.

 

Zomer High Performance

Als opvolger van de Pilot Supersport, de UHP (Ultra High Performance) band, komt Michelin met de Pilot Sport 4S. Waar dit vaak staat voor een 4 seizoenen band, is de “S” in dit geval de toevoeging die aangeeft dat dit een speciale band is voor het hoogste segment. De Pilot Sport 4 is de “normale” sportieve band, die begin van 2016 de Pilot Sport 3 opvolgde. Deze serie is nu dus uitgebreid met een extra “S”; de Pilot Sport 4S.

 

Continental – Duitse betrouwbaarheid

 

Offroad banden voor op de weg

Een nieuwe band voor 4X4 en SUV voertuigen is de Continental “Crosscontact ATR”. Dit is een band die geschikt is voor veel 4X4 en SUV voertuigen en heeft een wat grover profiel, alhoewel deze band bedoeld is voor het asfalt.

 

Schnelle Jungs

De Sportcontact serie is de meest sportieve tak voor SUV’s en personenwagens van Continental. De nieuwste band heet de “SportContact 6” (CSC6). Vorig jaar hadden we deze band al in een beperkt aantal maten, maar komt dit jaar beschikbaar in een groter aantal maten.

 

Firestone – De Japanse band met Amerikaanse ‘roots’

 

Zomerband voor de weg

Nieuw is de “Roadhawk”, de opvolger van de “Multihawk 2”. Deze nieuwe band zal beschikbaar komen in een groot aantal maten gedurende 2017.

 

Goodyear – The best a car can get

 

Banden voor bests(t)ellers

Goodyear komt in 2017 met een nieuwe band voor bestelwagens: de “Efficientgrip Cargo”. Deze volgt de “Cargo Marathon” op. Goodyear maakt al jaren zeer betrouwbare banden voor bestelwagens en zal ook met deze nieuwe telg veel worden gemonteerd. Volgens Goodyear zal deze band veel meer kilometers maken dan de concurrenten. Dit zal ook moeten blijken uit testen.

 

Vredestein – Nederlands met een Indiaas sausje

 

De bedrijfsband voor het hele jaar

Op allseason gebied heeft Vredestein een naam hoog te houden. Qua personenwagens doen ze het erg goed en zijn ze marktleider. De “Quatrac 5” is de meest verkochte allseason banden. Om hun positie verder te versterken hebben ze een nieuwe allseason (4 seizoenen) bestelwagenband ontwikkeld die voldoet aan de hoge eisen van deze tijd. De “Comtrac 2 Allseason” is al verkrijgbaar vanaf januari van dit jaar. Volgens Vredestein zal deze in Enschede ontwikkelde band het erg goed gaan doen… De verwachtingen zijn dan ook hoog.

 

Toyo – Japanse sportiviteit en betrouwbaarheid

 

Plakken aan het asfalt

Toyo heeft een naam hoog te houden op het sportieve vlak. De aanduiding “Proxes”, staat al jaren op elke sportieve band van Toyo. De “Proxes T1-Sport” wordt nu opgevolgd door de “Proxes Sport”. Een simpeler naam voor een niet minder technologisch hoogstandje. Wil je echt een sportief stuk rubber onder je auto, dan is deze band de juiste keuze!

 

BF Goodrich – De Amerikaanse band uit Frankrijk

 

3 nieuwe typetjes

Als eerste een nieuwe band voor de SUV’s van deze tijd: de “G-Grip 2 SUV” De 2e generatie van de betrouwbare 4X4 en SUV band.

De 2e nieuwigheid is de “G-Grip A/S”; een allseasonband voor personenwagens. Net als vele andere merken heeft ook BF Goodrich een allseasonband ontwikkeld. De markt voor allseasonbanden is explosief gegroeid, doordat steeds meer mensen kiezen voor het gemak (en minder geld uitgeven) van een allseason band. Om met deze trend mee te gaan hebben de afgelopen 2 jaar steeds meer bandenfabrikanten een allseaoson band ontwikkeld. Kleber, dat net als BF Goodrich ook een dochtermerk is van Michelin, had ook al een allseasonband, net als Michelin zelf, dus qua ontwikkeling zijn ze al goed op weg.

Als 3e en laatste kunnen we nog een zomerband voor 4X4 en SUV voertuigen vermelden: de “Urban Terrain SUV”. Deze band is vooral bedoeld voor alle nieuwe SUV voertuigen en is bedoeld voor bestuurders die het vooral op de weg doen…

 

Pirelli – Op elke Pirelli past een auto!

 

Ook het hele jaar door Pirelli

Nog een allseasonband, dit keer van Pirelli. Naast de “Cinturato Allseason” banden voor kleinere auto’s, brengen ze nu een sportievere serie uit: de “Pzero Nero Allseason”. Vooreerst is deze band verkrijgbaar in één (originele) bandenmaat, namelijk 245/45 R19, voor Jaguar. Of deze band ook voor andere auto’s gemaakt zal gaan worden is (ons) nog niet bekend.

 

Nieuwe bestelwagenbanden voor het hele jaar

Pirelli heeft al jaren allseasonbanden voor bestelwagens: de “Chrono FourSeason”. Deze krijgt nu een opvolger, genaamd “Carrier Allseason”. Pirelli heeft zelfs de ‘zelfreparerende’ technologie in deze band verwerkt. In de maat 235/65 R16 (o.a. Mercedes Sprinter en VW Crafter) maken ze een band met de toevoeging “S-I”, wat staat voor “Seal Inside”, oftewel deze band is ook voorzien van het zelf reparerende schuim, waarmee kleine gaatjes in de band kunnen worden gedicht.